Folkehelse, klima og miljøtiltak

Sykling som folkehelse-, klima- og miljøtiltak er ett av våre satsingsområder

reCYCLE

Sykling gir bedre helse og bedre miljø og her får du en oversikt over våre lokale folkehelse-, klima og miljøtiltak:

Sykkelkurs for innvandrerkvinner og innsamling av brukte sykler til flyktninger

Høsten 2014 arrangerte SLF Lillestrøm og omegn for første gang et sykkelkurs for innvandrerkvinner som er/var deltakere i kommunalt introduksjonsprogram i Skedsmo. Kort rapport med mer info om dette sykkelkurset finner du her. Siden har det blitt arrangert flere slike kurs, jf her. Vi har også samlet inn mange brukte sykler til flyktninger, jf her.

Skedsmo flyktningavdeling måtte dessverre nedprioritere slike helsefremmende integreringstiltak og avsluttet samarbeidet med vårt lokallag våren 2018. Men allerede sommer 2018 startet vi å samarbeide med Flyktninge- og inkluderingstjenesten i Rælingen ang både sykkelkurs og innsamling av brukte sykler for flyktninger. Høsten 2019 startet vi opp med prosjektet Balanced and bilingual og tok i bruk flotte treningsykler fra Tyskland til sykkelkurs mm. Sommeren 2022 har vi lånt ut flere av våre egne treningssykler til nyankomne flyktninger fra Ukraina (jf her). Ta gjerne kontakt dersom du har lyst til å delta på kurset, vil bli sykkelinstruktør, trenger eller ønsker å gi bort brukt sykkel!

Turkatalog med tilbud om spennende tematiske sykkelturer

Siden høsten 2011 har vi arrangert mange lokale sykkelturer i Lillestrøm og omegn. 2015 var vi med i prosjektet “Sykkeltur i bynære områder” og i 2018 har vi for første gang presentert alle våre turer i egen turkatalog. I vår BEE HAPPY turkatalog 2018 hadde vi fokus på sykkelglede. Vår GREEN HOPE turkatalog 2019 hadde hovedfokus på sykling som folkehelse- og miljøtiltak – men turene har forhåpentligvis gitt like mye sykkelglede som i 2018… – blant annet fordi alle syklister som deltok på våre turer i 2019 var med i trekningen av en flott helårssykkel fra Hallstrom bikes ved slutten av sesongen! Også i 2020 og 2021 hadde vi egne turkataloger – men tilbud måtte dessverre reduseres grunnet koronasituasjonen. Turkatalogen ble i tidligere år fortløpende oppdatert og var alltid tilgjengelig i nyeste versjon på vår nettside om sykkelturer. Tursesongen starter vanligvis på International winter bike to work day i februar og avsluttes med Synlig syklist tur i oktober. Fra 2022 presenteres turtilbudet i en oversikt på vår nettside www.slfloo.com/aktiviteter/sykkelturer/. Turkatalogen oppsummerer turtilbudet først ved slutten av sesongen. Ta gjerne kontakt ved ev spørsmål eller om du har forslag til nye sykkelturer!

Bikes for trees

SLF Lillestrøm og omegn har planer om å samle en gruppe på 12-20 raske og utålmodige SLF medlemmer i et eget Bikes for trees – lag som skal delta på på styrkeprøven fra Lillehammer til Oslo juni 2023. For mer info se her.

Europeisk mobilitetsuke

SLF Lillestrøm og omegn har i flere år utfordret Skedsmo kommune (og senere Lillestrøm kommune) til å bli med på den europeiske mobilitetsuken (i vårt arkiv kan du f eks lese vårt brev av 24.04.14 der vi anbefaler etablering av en sykkelgate som permanent tiltak i f m mobilitetsuken 2014). I 2013 var kommunen for første gang blant deltakere – med vårt lokallag som samarbeidspartner. Kommunen hadde da særlig fokus på sykkel som miljøtiltak: Bysykkelordningen ble presentert for et større publikum og det ble kjøpt inn to nye elsykler som nå kan brukes som tjenestesykler av de ansatte på rådhuset! Også i 2014 var Skedsmo kommune med. Se video fra NRK som viser utdelingen av hundrelapper til miljøvennlige syklister i gågate i Lillestrøm under den nasjonale åpningen av mobilitetsuken 15.09.14. Det har blitt en årlig tradisjon i Skedsmo – og også i 2015 og 2016 var vi med i mobilitetsuken 16. – 22. september!

Videre jobber vi får at kommunen har større fokus på luftkvaliteten for lokale syklister og resten av befolkningen… (jf informasjon om luftkvaliteten fra Statens vegvesen (Vigernes), jf også her). Inspirert av våre sykkelvenner i Münster/ Tyskland vurderer vi også å starte opp med egne målinger av luftkvaliteten i sykkelbyen Lillestrøm, jf info på svensk her

Elsykler som miljøtiltak

Elsykler kan på mange måter bidra til økt sykkelandel og positive miljøeffekter. Med en elsykkel er det f eks veldig lett å pendle fra Lillestrøm og omegn inn til hovedstaden (særlig når det etter hvert bygges mer sykkelekspressveger…).  Selv om elsykler er noe dyrere enn vanlige sykler, så blir det på grunn av de reduserte pendlerutgifter på sikt også lønnsomt å sykle.  SLF Lillestrøm og omegn har inngått et samarbeid med lokale sykkelbutikker der våre medlemmer (mot fremvisning av medlemskort) får rabatt på elsykler (jf oversikt over våre lokale medlemsfordeler her)

Se også pressemeldingen av 28.03.16 om elsykkel i gavepakke april 2016!

Sykkeltellinger i regi av lokallaget

Februar 2015 har vi gjennomført den første sykkeltellingen i egen regi ved hjelp av Counterpoint som et bidrag til kommunens arbeid for å øke sykkelandelen i Skedsmo. Les vårt brev av 22.02.15 til Skedsmo kommune med resultater fra tellingen med Counterpoint! I mellomtiden har vi gjennomført mer enn 300 tellinger på 50 definerte steder (counterpoint) i Skedsmo kommune. Resultatene er oppsiktsvekkende… – mer info finner du her. Ta kontakt, hvis du vil vite mer om våre sykkeltellinger!

Sykle til jobben

Vi har i flere år vært med når Sykle til jobben – aksjonen ble åpnet utenfor Skedsmo rådhus, ofte i samarbeid med bedriftsidrettslaget i Skedsmo kommune/ Lillestrøm kommune. Siden 2016 har vi også gjennomført sykkeltellinger på disse dager. 2017 premierte vi lokale syklister med energibar fra vår samarbeidspartner FOSS Sport AS. Framover ønsker vi å ha egne aksjoner for å sette fokus på sykkelvennlige bedrifter i Lillestrøm og omegn.

Samarbeid med lokale treningssentre

SLF LOO har også et samarbeid med utvalgte treningssentre i kommunen der våre medlemmer får ekstra gode tilbud (jf oversikt over våre lokale medlemsfordeler her).

SLF har i flere år arrangert spinningens dag. Mars 2015 hadde vårt lokallag i samarbeid med treningssenter ICON Lillestrøm tilbud om en hel uke med gratis spinning.

Vi mener at bedre tilrettelegging og en tilsvarende høyere sykkelandel kan få stor betydning for bedre folkehelse og kommer også framover til å utfordre kommunene i vårt område til større og mer koordinert innsats på transport og helseområdet.

Vi takker Ressursklinikken AS og Akershus fylkeskommune som støtter tiltak innenfor vårt satsingsområde sykling som folkehelse- og miljøtiltak. Ta kontakt med oss, hvis du har lyst til å bli sponsor!

Våre nye nettsider oppdateres kontinuerlig. Ta gjerne kontakt, hvis du lurer på noe!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: