Vintersykling

Vintersykling er ett av våre satsingsområder i SLF LOO

vintersykkel

…og vi jobber på mange måter for bedre sykkelforhold, økt sykkelandel og trafikksikkerhet om vinteren. Vi arrangerer eller er med på følgende…

Vinter 2020/21 har vi planlagt en ny vintersykkelkampanje, på veien inn i vårt jubileumsår der vi feirer at lokallaget vårt er 10 år! Mer info kommer…

Det er stadig flere som bruker sykkelen året rundt, og det er egentlig ingen grunn til la være… Vi anbefaler bruk av piggdekk og gode lys (helst ved hjelp av «gratis energi» fra dynamo i navet/ forhjul). Det finnes nok av godt utstyr, og det kommer stadig nye «ting». Vinteren 2017-18 testet vårt lokallag f eks den første versjonen av modulære sykkeldekk som lett kan tas av og på etter værforholdene.  Den norske gründerbedriften reTyre lanserte høsten 2017 piggdekk reTyre UrbanWinter som festes med glidelås utenpå sommerdekket på sykkelen din. Vi var blant de første som fikk utlevert disse piggdekk. Hvis vi du vil vite mer, sjekk bruksanvisningen  bruksanvisningen fra reTyre! Vinter 2018/19 hadde vi en liten kampanje der noen av våre medlemmer skal teste den nye versjonen av reTyre (se her). Vinter 2019/20 arrangerte vi egne sykkelturer med/for nye vintersyklister der vi også brukte våre flotte treningsykler fra prosjektet Balanced and bilingual.

International winter bike to work day

Siden februar 2015 var vi med på International winter bike to work day  (jf her). Utenfor rådhuset i Skedsmo delte vi denne gangen ut reflekser og info om vintersykling – og noterte antallet vintersyklister (jf info om våre sykkel- og lykttellinger her). I senere år har vi ofte markert dagen i form av egne sykkelturer med og for vintersyklister.

Nedenfor finner du mer info om tidligere vintersykkeltiltak/ kampanjer.

Vintersykkeltiltak 2018/19

Vintersykkelkampanje Piggene ute 2017/18

Vinteren 2017/18 inviterte vi ti kvinnelige syklister fra Lillestrøm og omegn til å bli med på vår vintersykkelkampanje «Piggene ute!», jf her. Deltakere i kampanjen fikk gratis vintersykkelpakke bestående av enkle lykter, refleks, piggdekk fra Schwalbe – og ble invitert til et lite mekkekurs der vi sammen monterte vinterdekk. Deltakere forpliktet seg til å teste vinterdekk i hele vinterperioden og til å delta i en liten spørreundersøkelse ved slutten av sesongen. Alle lokale kvinnelige syklister kunne søke om å bli med i kampanjen, men våre medlemmer ble prioritert. Deltakere ble valgt ut avhengig av tilgjengelig dekkstørrelse og geografi. I samarbeid med Wilhelmsen utleie kunne vi tilby piggdekk i størrelsen 26’’ (47-559) og 28’’ (42-622). Deltakere som ønsket å bli med i denne kampanjen, skulle sende mail med stikkord «Piggene ute!» senest 31.10.17 til lillestrom@syklistene.no, sammen med egen adresse og størrelsen til egne sommerdekk!

Vintersykkelkampanjer 2015 & 2016

Skedsmo kommune har både vinter 2015 og 2016 egen vintersykkelkampanje. 100 personer får gavepakke bestående av piggdekk, refleksvest og lykter. Deltakerne besvarer en del spørsmål om vedlikehold etc ved slutten av vintersesongen. Se mer om kampanjen her: http://www.skedsmo.kommune.no

Kampanjen vinter 2016 kom litt sakte i gang grunnet forsinket utlevering av piggdekk til vintersyklistene… Som trøst fikk alle deltakere i vintersykkelkampanjen i Skedsmo som meldte seg inn i Syklistenes landsforening i løpet av november 2016 gratis medlemskap ut 2016 og halv pris for 2017 (med påmelding via vanlig nettside http://www.syklistene.no/medlem/meld-deg-inn/, med stikkord “vintersyklist Skedsmo” i åpent kommentarfelt med overskriften “Ved familiemedlemskap: Skriv familemedlemmers navn og fødselsår”, jf her)

Vintersykkelkampanje 2012/13

Lillestrøm ble fire ganger kåret til Norges beste sykkelby, senest i 2016. 2012 fikk sykkelbyen samtidig dårlige tilbakemeldinger fra lokale syklister når det gjelder sykkelforhold om vinteren! SLF Lillestrøm og omegn gjennomførte derfor januar – mars 2013 kampanjen “Vintersyklist søkes”. Vi inviterte 10 vintersyklister til å teste sykkelforholdene i Lillestrøm og omegn i en egen brukerundersøkelse på sykkel i vintersesongen 2012/13! I perioden 02.01. – 20.03.13 var 13 vintersyklister fra Skedsmo, Fet og Rælingen “på vei”! Alle deltakere hadde signert en enkel avtale og fikk utdelt sykkellykt og refleksvest (jf prosjektbeskrivelsen). Ev spørsmål kunne avklares ved å sende mail til lillestrom@syklistene.no eller ved å kontakte overingeniør Frode Hofset i Skedsmo kommune! Våre vintersyklister har ved slutten av kampanjen deltatt i en egen spørreundersøkelse slik at vi fikk oppsummert erfaringene, jf dokumentene nedenfor:

Spørreskjemaet var basert på tidligere erfaringer i Sverige (jf spørreskjema og sluttrapport fra Gävle kommun i Sverige) og i dialog med Lillehammer og Nedre Glomma som hadde lignende kampanjer. Ved slutten av kampanjen leverte vi dokumentasjonsrapport til kommunen/e.

Standard for vinterdrift av gang- og sykkelanlegg finner du her:
Alle har rett til å komme trygt fram (2014)

Vi oppfordrer alle våre medlemmer og interesserte lokale syklister om å hjelpe kommunene – ved å sende førerapporter til sin egen kommune:

Synlig syklist aksjoner og vintersykkeldager med gode tilbud fra lokal sykkelbutikk

SLF Lillestrøm og omegn gjennomfører hvert år synlig syklist aksjon der vi deler ut gratis sykkellykt til lokale syklister. Vi har også gjennomført flere vintersykkeldager i samarbeid med sykkelbutikk Anton sport i Lillestrøm og XXL på Strømmen. Våre medlemmer fikk da ekstra gode priser (f eks 25% rabatt på sykkelvarer tiltenkt vintersesongen, jf her).

Regler for lys og refleks for vintersyklister (jf § 5 i forskriften til krav om sykkel):

  • 5. Lys og refleks
  1. Sykkel skal ha rød refleks bak. På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Ved bruk av sykkel utstyrt med klikkpedaler hvorpå det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene. Refleksanordningene skal være av godkjent type.
  2. Sykkel, som brukes i mørket eller i usiktbart vær på alminnelig beferdet veg eller område, skal foran ha lykt som gir gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys. Bak skal sykkel ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.
  3. Lyktene skal være festet til sykkelen.
  4. Lyktene skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 m. Lykter som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink pr. minutt.

Våre nye nettsider oppdateres kontinuerlig. Ta gjerne kontakt, hvis du lurer på noe!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: